Wanneer een product bedrukt moet worden, wordt dit niet simpel gedaan met één soort bedrukking. Tegenwoordig bestaan er vele bedrukkingsmogelijkheden en er worden nog steeds nieuwe technieken ontwikkeld.

De soort bedrukking heeft onder andere te maken met het logo. Bij een logo met 1 kleur is alles mogelijk qua bedrukking. Als het logo daarentegen veel kleuren bevat en overloop van kleuren heeft, dan kun je maar gebruik maken van een paar soorten bedrukking. Ook een belangrijke factor is het materiaal waarop de bedrukking moet komen. Niet alle bedrukkingstechnieken zijn geschikt voor elk materiaal. Ben je nu al de weg kwijt? We hebben het lekker makkelijk voor je gemaakt. Bekijk hieronder alle druktechniek filmpjes met een korte uitleg.

Tamponprint /Padprint

Bij deze drukwijze wordt het product door middel van een stempel van siliconen rubber met inkt bedrukt. Het voordeel van siliconen is dat deze elastisch zijn en daarmee te gebruiken zijn voor relatiegeschenken die hol of bol zijn, zoals mokken, borden en meer. Maar ook relatiegeschenken met oneffen oppervlaktes zijn door deze druktechniek op een mooie manier te voorzien van een bedrukking.

Transferdruk / Transferprint

Bij deze drukvorm wordt de opdruk op transferpapier aangebracht. Vervolgens wordt het transferpapier onder hoge druk en hitte op het relatiegeschenk geperst. Door de warmte komt de inkt los van het papier en wordt door de druk goed gehecht aan de stof. Deze zal na wassen niets van haar kleurenechtheid verliezen. Transferdruk wordt met name gebruikt op flexibel materiaal.

Zeefdruk / Silkscreen

Bij deze druktechniek wordt het product bedrukt door gebruik te maken van een raamwerk waarop gaas is gespannen waarop weer een sjabloon is gehecht. Op de plekken waar het gaas niet wordt bedekt door het sjabloon, kan de inkt op het te bedrukken relatiegeschenk worden geperst. Zeefdruk kan voor zeer diverse oppervlakken worden ingezet, het is duurzaam en slijtvast. Voor het bedrukken van niet-vlakke voorwerpen zoals glazen, aanstekers, pennen, flessen en speelgoed, alsmede textiel en behangpapier is de zeefdruk bij uitstek geschikt. Een andere benaming voor dezelfde techniek is Silkscreen.

Digitale druk / Digital print

Bij digitaal drukken wordt van ontwerp tot drukwerk digitaal gewerkt. Dat heeft als groot voordeel dat er geen films gemaakt hoeven te worden en de machines niet handmatig hoeven worden ingesteld. De computer met het ontwerp is direct verbonden met de printer welke rechtstreeks op vlakke producten kan printen. Deze vorm van drukken geeft een zeer scherpe afbeelding.

Lasergravure / Laser engraving

Met lasergravure kunnen producten van metaal middels een laser worden voorzien van een logo of tekst. Voordeel van deze drukvorm is dat de bewerking in het metaal komt en daarmee dezelfde levensduur heeft als het product dat wordt gegraveerd.

Blinddruk / Embossing

Bij de blinddruk wordt het logo of de tekst in het artikel gedrukt met een stalen mal. Dit geeft vooral in agenda’s en lederwaar een luxe uitstraling. Er komt geen inkt aan te pas, hierdoor is het een hele duurzame manier van een artikel voorzien met logo. Het zal niet vervagen in het dagelijks gebruik van het artikel. Debossing wordt op dezelfde manier uitgevoerd, alleen ligt het logo dan op het product in plaats van er in.

Sublimatie / Sublimation

Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding aangaan met een hiervoor gecoat oppervlak. Sublimatie-inkten zijn hierdoor uiterst wasbestendig  doordat het beeld zich niet aan de oppervlakte bevindt maar deel uitmaakt van het oppervlak. Dit kan worden toegepast op metaal, keramiek, polyester, textiel, glas, kunststof, enz., enz.. Textiel is zeer goed wasbaar en keramiek.

UV High Gloss Bedrukking

De voordelen van UV High Gloss Bedrukking zijn onder andere de heldere briljante kleuren en een kwalitatief hoogwaardige druk. Door deze techniek is een breed scala aan Pantone kleuren haalbaar (o.a. cyaan en magenta). Het is vaatwasmachinebestendig (volgens DIN 12875) en milieuvriendelijk door toepassing UV inkten (bv. Cadmium vrij).

Doming

Een sticker wordt voorzien van een 2 componenten harslaag (epoxy). De naam doming komt van de ronding welke aan een doming doet denken. De epoxylaag is glashelder waardoor het beeld eronder niet alleen beschermd wordt, maar zelfs enigszins "vergroot". Deze harslaag geeft het product een extra dimensie en daarnaast zorgt het ervoor dat de bedrukking krasvast en kleurecht blijft. Domings zijn erg slijtvast. Het grote voordeel is dat ze standaard in full-colour gemaakt worden, waardoor kleurrijke logo's goedkoop op een artikel lunnen worden aangebracht.